banner
Sisteme de tratare a apei
Sisteme de desalinizare OSMAQUA®

Sistemul de desalinizare OSMAQUA® foloseste tehnologia de osmoza inversa, pentru desalinizarea apei, folosita in agricultura, industrie sau ca apa potabila.

Procesul de desalinizare poate fi aplicat apelor provenind din surse diferite (puturi, apa de suprafata, apa de mare etc.), avand diferite concentratii de saruri (nitrati, silicati, bicarbonati etc.).

  

Instalatia OSMAQUA® se bazeaza pe procesul natural de osmoza. Doua solutii avand concentratii diferite de sare si separate de o membrana semi-permeabila, tind sa-si egalizeze concentratiile. Astfel, solutia cu concentratie mai slaba va tinde sa dilueze solutia cu concentratie mai ridicata. Cresterea nivelului solutiei cu concentratia mai mare se datoreaza presiunii osmotice.
Instalatia de osmoza functioneaza prin cresterea presiunii intr-o solutie cu concentratie ridicata de sare, separata de o membrana semi-permeabila. Sarurile se vor concentra intr-o parte a membranei, iar solutia diluata se va pozitiona de partea cealalta a membranei. Membranele utilizate in procesul de desalinizare, sunt fabricate, de regula, din poliamida.

Procesul implica si preconditionarea solutiei care urmeaza sa fie supusa procesului de desalinizare, deoarece particulele aflate in suspensie pot cauza distrugerea sau imbacsirea membranei.
Sistemul de desalinizare Osmaqua® are toate componentele necesare pentru desalinizarea apei provenind dintr-o anumita sursa, obiectivul fiind acela ca apa rezultata sa aiba calitatile cerute de utilizarea ulterioara a acesteia. 

  

Aplicatiile sistemului Osmaqua®:

  • Exploatarea resurselor de apa, indiferent de calitatea acesteia
  • Culturile aflate pe substrat hidroponic sunt semnificativ imbunatatite daca apa cu care sunt irigate are un continut scazut de saruri, existand chiar posibilitatea ca apa utilizata sa fie refolosita
  • Se pot folosi ape ce contin anumite substante chimice, cum ar fi borul
  • Pentru conditionarea apelor dure, se pot folosi membrane cu nanofiltrare, ele avand o rata mai mica de respingere a sarurilor
  • Cu un sistem potrivit de pre-tratare si post-tratare, tehnologia de desalinizare prin osmoza inversa permite obtinerea apei potabile din orice sursa, putand fi eliminate toate tipurile de germeni si virusi prezenti in apa
  • In combinatie cu alte procese de demineralizare, sistemul poate fi folosit pentru obtinerea apei demineralizate folosite in diferite domenii industriale

  

Componentele sistemului de desalinizare Osmaqua®:

  • Unitate de pre-tratare fizico-chimica: in functie de sursa de apa si nivelul de poluare al acesteia, este necesar tratamentul de control biologic, decantarea nisipurilor, coagularea/flocularea coloizilor, injectarea agentior de dispersie, corectia pH-ului, microfiltrarea etc.
  • Sisteme de pompare cu presiune ridicata pentru asigurarea debitului si a presiunii cerute
  • Membrane si tuburi de presiune: membranele pentru osmoza inversa sunt gazduite in tuburi de presiune sau cutii. In functie de concentratia de saruri,  presiunea de lucru a unitatii de desalinizare poate varia. Productivitatea, retentia de saruri si presiunea de lucru sunt parametrii folositi pentru selectarea tipului si caracteristicilor unei membrane.
  • Sistemul de evacuare a concentratului de saruri
  • Elemente de masura si control: debitul si presiunea sunt monitorizate pentru controlui procesului, ca si pH-ul, conductivitatea electrica si temperatura apei
  • Conducte din materiale speciale care nu permit coroziunea
  • Sistemul electric de actionare