banner
Sere si solarii
Sistemele de ventilare fortata

  Aerul este implicat in procesele de fotosinteza, transpiratie si respiratie a plantelor. Reinnoirea aerului din interiorul serei impreuna cu o miscare optima a acestuia, va conduce la pastrarea unei temperaturi optime, la mentinerea unui nivel hidrometric potrivit, va permite o uniformizare a concentratiei de dioxid de carbon, creând astfel conditiile pentru obtinerea unei recolte bogate.


    Alaturi de ventilarea naturala realizata in principal prin intermediul ferestrelor, sunt necesare si alte sisteme care sa asigure o circulatie uniforma a aerului in interiorul serei. Aceste sisteme sunt cele de ventilatie fortata.


   Sistemele de ventilatie fortata sunt alcatuite din seturi de ventilatoare distribuite pe intreaga suprafata a serei. Ele sunt montate de structura serei deasupra culturilor. Scopul acestora este de a crea un curent slab de aer ce permite amestecul aerului si uniformizarea acestuia. Atunci cand ferestrele sunt inchise, sau cand schimbul de aer este mic, curentul de aer creat de ventilatoare, imbunatateste schimbul de gaze, impiedicand saturarea datorata umiditatii excesive, in conditii de temperatura joasa, si intensificand procesul de transpiratie in conditiile de temperatura ridicata.

Sistemul de ventilare fortata este alcatuit din:
 

  • Ventilatoare de destratificare: cu elice, ele au o carcasa tubulara, sunt actionate de un motor electric. Sunt proiectate sa actioneze pe o distanta mare si cu un debit ridicat de aer
  • Regulatoare de viteza: Ele creaza un usor curent vertical de aer
  • Instalatiile electrice: Panouri de actionare electrica dotate cu circuite de protectie, startere, circuite electrice de actionare a intregului sistem de ventilare fortata
  • Ventilatoare instalate pe partea frontala sau laterala a serei, care actioneaza ca extractoare de aer. Acestea functioneaza in tandem cu un grup de ferestre, care prin deschidere permit accesul aerului din exteriorul serei. Pornirea ventilatoarelor concomitent cu deschiderea ferestrelor va crea un circuit de aer proaspat care intra pe ferestre si iese prin ventilatoare, evacuand caldura excesiva si transpiratia, si impiedicand cresterea excesiva a temperaturii si umiditatii in interiorul serei.

sus.