Acoperisul serei protejeaza recolta de conditiile meteorologice adverse, cum ar fi insolatia, temperaturile scazute, ploile si vanturile puternice, dar totodata limiteaza schimbul de aer dintre interiorul si exteriorul serei, si incetineste miscarea acestuia in interior.
Aerul este implicat in procesele de fotosinteza, transpiratie si respiratie a plantelor. Reinnoirea aerului din interiorul serei impreuna cu o miscare optima a acestuia, va conduce la pastrarea unei temperaturi optime, la mentinerea unui nivel hidrometric potrivit, va permite o uniformizare a concentratiei de dioxid de carbon, creând astfel conditiile pentru obtinerea unei recolte bogate.
Sistemul pasiv de ventilare naturala consta in practicarea unor deschizaturi pe acoperisul serei, pe lateralul sau pe partea frontala a acesteia, obtinandu-se ferestre zenitale, usi, sau ferestre tip roll-up.
Deschiderea sau inchiderea acestora se poate face automat sau manual, in functie de indicatiile unui controller de clima, care gestioneaza ventilatia.
Propriu-zis, miscarea aerului si trecerea acestuia din interiorul serei catre exterior si invers, este facuta in mod natural, datorita diferentelor de presiune dintre aerul din interior si cel din exterior si de presiunea exercitata de vant.
O inaltime adecvata a serei, un raport potrivit intre suprafata serei si suprafata ferestrelor, un sistem potrivit de culoare, sunt caracteristici importante care permit obtinerea unei ventilatii naturale optime.
Sistemul de ventilare naturala este alcatuit din:
Ferestre: cuprind elemente de structura dotate cu diferite solutii mecanice, care permit deschiderea lor.
Plase de protectie: plase care acopera suprafata ferestrelor atunci cand acestea sunt deschise si impiedica intrarea insectelor in interiorul serei.
Sistemele de tractiune: elemente de structura actionate de motoare si reductoare care suntr folosite pentru deschiderea si inchiderea ferestrelor.
Sistemele de actionare electrica a ferestrelor: constau in panouri de comanda cu circuite de protectie, pornire automata, circuite electrice care controleaza deschiderea si inchiderea fiecarui set de ferestre.
sus