banner
Infiintari plantatii pomicole si viticole - Sisteme protectie antigrindina si antiploaie
plante

Realizarea plantatiilor presupune în primul rând analizarea conditiilor climatice, de sol, cât si a posibilitatilor de valorificare a productiei obtinute. Astfel se poate decide asupra speciilor de plante, dar si a tipului de plantatie cel mai potrivit, de la cel clasic la cel superintensiv.

sustine plante
Realizarea plantatiilor viticole si a celor pomicole superintensive presupune instalarea unui sistem de sustinere a plantelor, alcatuit în principal din stâlpi si sârme de care sunt legate plantele. Stâlpii pot fi din beton, metal sau lemn, iar în functie de tipul acestora se aleg si diversele accesorii necesare la înfiintarea plantatiilor, cum ar fi sistemele de legare a sârmelor de stâlpi, sau a stâlpilor de ancorele de fixare a rândurilor.
antigrindina
Sistemele de protectie antigrindina sunt din ce în ce mai utilizate, având în vedere faptul ca în ultima vreme s-au facut simtite tot mai multe furtuni violente, deseori însotite de caderi masive de grindina. Sistemele de protectie antigrindina sunt de regula realizate cu stâlpi de beton precomprimat, sau lemn. Plasa de protectie se întinde pe o retea de sârma ce uneste stâlpii si se afla la o înaltime de circa 3,5-4 m.
antiploaie
Sistemele de protecţie antiploaie sunt foarte utile pentru protejarea de ploaie a fructelor sensibile, care pot crăpa atunci când ploaia le surprinde în perioada de coacere.
Sistemul presupune acoperirea plantaţiilor cu o folie specială. Structura de susţinere a sistemului trebuie foarte bine dimensionată, necesitând totodată o ancorare suplimentară a stâlpilor, deoarece vântul poate crea probleme deosebit de grave.
anti-inghet
Aparitia unor temperaturi negative în perioada în care pomii au început sa înmugureasca poate cauza prejudicii majore. Acestea pot fi prevenite prin pulverizarea de apa pe toata suprafata plantelor, astfel încât aceasta sa înghete, mentinând în interior, la suprafata de contact cu planta o temperatura constanta, care nu coboara însa sub 0oC. Pulverizarea se face printr-un sistem de microsprinklere aflate sub cablul de sustinere a plasei antigrindina.