banner
Instalatii de irigatii

Sistemul de irigatie prin picurare consta in principal din urmatoarele componente: - Unitatea centrala de unde apa este amestecata cu fertilizantii si este transmisa catre reteaua de distributie. Unitatea centrala este de regula dotata cu pompe, filtre si sisteme de fertilizare. - Conducta principala, secundara si, daca este necesar, conducta tertiara, care au rolul de a transporta apa cu nutrientii necesari, de la unitatea centrala catre tuburile cu picuratori. - Tuburile cu picuratori, care permit formarea picaturilor, in locurile si in cantitatile prestabilite .

XILEMA este un sistem automat de injectare a fertilizantilor in apa folosita la irigatia prin picurare, permitand un control foarte exact asupra procesului de fertilizare, si totodata asupra cresterii plantelor.

Sistemele de irigatii prin sprinklere sunt cel mai adesea folosite in cazul culturilor de camp, mai ales in situatia in care apa nu constituie o problema. De asemenea se folosesc in irigarea terenurilor de golf, a terenurilor de fotbal si a gradinilor

Sistemele de umidificare sunt dedicate distributiei apei sub forma unor particule (picaturi) foarte mici. In functie de marimea acestei picaturi sistemele se impart in:- Sisteme de ceata: - Difuzoare: - Micro sprinklere:

Humifito® este un sistem de tratament fitosanitar care creaza o ceata in care picaturile extrem de fine de apa sunt combinate cu substante de tratament. Distributia mixturii de apa si substanta de tratament se realizeaza printr-un sistem de aer comprimat, rezultatul fiind o ceata „rece”. Ceata se obtine intr-un dispozitiv special in care apa este micronizata prin suflarea unui jet de aer la o viteza apropiata de cea a sunetului.

Sistemele de irigatii cu pivot sunt unitati autopropulsate, dotate cu aripi de ploaie. Fiecare sistem este proiectat individual in functie de conditiile terenului ce urmeaza a fi irigat. Presiunea necesara pentru functionarea sistemului este furnizata de unitatea de pompare, de regula, dotata cu sistem de filtrare.

Sistemul de irigatii este o componenta vitala a unei pepiniere, el permitand realizarea unei productii uniforme si sanatoase. Folosind un sistem clasic cu sprinklere este destul de greu sa se realizeze o productie uniforma.

In timpul perioadelor reci, apa utilizata la irigatii poate avea si ea temperaturi scazute.Irigarea cu astfel de apa provoaca probleme culturilor, cu preponderenta in cele aflate pe substrat hidroponic. De aceea se utilizeaza un sistem de incalzire a apei inainte ca ea sa fie utilizata la irigatii.

Echipamentul functioneaza prin generarea clorurii din sare si consta din celule de electroliza. Nivelul de saruri necesare este de regula gasit in canalele de scurgere de la culturile aflate in substrat hidroponic. La trecerea solutiei evacuate prin unitatea Ecohidro, clorura generata distruge componentele organice prezente in apa, redevenind sare intr-un ciclu inchise.

Volumul rezervoarelor si al bazinelor pentru stocarea apei pentru sistemele de irigatii este calculat in functie de necesitatile de apa, proiectarea lor tinand cont de caracteristicile sistemului de irigatii si al terenului care trebuie irigat.